Vandaag de tijd genomen om een recept van een houdbare gelatineplaat om te rekenen. Op de website van ene
Maryanne een recept gevonden en deze hopelijk goed omgerekend tot het volgende recept:
Voor plm. 750 ml (heb hiermee een aluminium dienblad ( A4
formaat) gevuld)
- water: 280 ml
- glycerine (vloeibaar) : 470 ml (verkrijgbaar bij de drogist of o.a. bij bol.com)
- gelatine: 42 (kan minder denk ik) blaadjes
- suiker: 100 gram
De suiker en glycerine conserveren de plaat (er kan ook nog een scheut schoonmaak-alcohol bij als je dat zou willen).
- De blaadjes weken in een bakje water
- De suiker met 280 ml water mengen en opwarmen totdat de
suiker is gesmolten
- Glycerine (470 ml) toevoegen
- Dan de geweekte blaadjes 1 voor 1 door het warme mengsel
roeren
- Goed doorroeren en dan langzaam in een bak gieten
- op laten stijven
En nu maar wachten en hopen dat het is gelukt.
Update 1: De plaat werkt perfect. Weet nog niet hoe lang hij houdbaar is.)
Update 2: 23-1-14 - De bak met gelatine ziet er nog precies zo uit. Zonder sporen van verderf en nog even helder en stevig. Volgens mij is het een succes:-)
Dan kan ik weer afdrukken maken en verder met mijn weekplanner voor 2014.
Nog een paar foto's:
De plaat trek je er zo uit, zo stevig is hij. Ik laat 'm gewoon zitten omdat ik het dienblad tot de rand toe heb gevuld.