Voor plm. 750 ml (heb hiermee een aluminium dienblad ( A4
formaat) gevuld)
- water: 280 ml
- glycerine (vloeibaar) : 470 ml (verkrijgbaar bij de drogist of o.a. bij bol.com)
- gelatine: 42 (kan minder denk ik) blaadjes
- suiker: 100 gram
De suiker en glycerine conserveren de plaat (er kan ook nog een scheut schoonmaak-alcohol bij als je dat zou willen).
- De blaadjes weken in een bakje water
- De suiker met 280 ml water mengen en opwarmen totdat de
suiker is gesmolten
- Glycerine (470 ml) toevoegen
- Dan de geweekte blaadjes 1 voor 1 door het warme mengsel
roeren
- Goed doorroeren en dan langzaam in een bak gieten
- op laten stijven
En nu maar wachten en hopen dat het is gelukt.
Update 1: De plaat werkt perfect. Weet nog niet hoe lang hij houdbaar is.)
Update 2: 23-1-14 - De bak met gelatine ziet er nog precies zo uit. Zonder sporen van verderf en nog even helder en stevig. Volgens mij is het een succes:-)
Dan kan ik weer afdrukken maken en verder met mijn weekplanner voor 2014.
Update 1: De plaat werkt perfect. Weet nog niet hoe lang hij houdbaar is.)
Update 2: 23-1-14 - De bak met gelatine ziet er nog precies zo uit. Zonder sporen van verderf en nog even helder en stevig. Volgens mij is het een succes:-)
Dan kan ik weer afdrukken maken en verder met mijn weekplanner voor 2014.
21 opmerkingen:
Ik zal voor je duimen dat het lukt.
De plaat werkt perfect! Weet alleen nog niet hoe houdbaar de plaat is.
Leuk dat het gelukt is :-) en nu maar hopen dat hij een poosje meegaat!
Super dat het gelukt is...ben erg benieuwd of hij lang mee gaat!
De gelatine ziet er nog precies gelijk uit. Geen bubbeltje, vlekje of iets anders verdachts te zien. Gewoon buiten de koelkast bewaard. Al 11 dagen dus....
dat klinkt goed....toch maar eens op zoek naar glycerine dus :-)
En is de gelatineplaat nog goed na een poosje????
De bak met gelatine ziet er nog precies zo uit. Zonder sporen van verderf en nog even helder en stevig. Volgens mij is het een succes:-)
Leuke test ik ga pas over 2 weken ermee an de gang eerst gelatine gaan kopen! En de glycerine.
Oh je bewaar je hem wel steeds in de koelkast?
Ik heb bij de bakker een kilo gelatinepoeder gekocht, glycerine bij etos!
Zondag ga ik een gelliplate maken!!!!
Ik bewaar 'm niet in de koelkast Joke, maar in mijn hobbykamertje waar de temperatuur meestal rond de 18 graden is.
Je gebruikt poeder, is dat goedkoper dan blaadjes? De blaadjes kosten 10 cent per stuk en daarvan heb je zo'n 40 nodig bij de plaat die ik heb gemaakt.
Succes met het maken van je plaat. ben benieuwd :-)
Op zich goed gelukt in een bakje van die bonbons van ferero mooi vierkant en met deksel.
Volgende keer iets meer maken zodat die lekker dik is. Ik heb niet alle glycerine gebruikt ik wilde eerst kijken of het lukte. Aan de randen zat "rommel" Ik ben benieuwd naar de resultaten.
Mijn plaat ziet er nog steeds fris uit, wel in de koelkast. Na de vakantie ga ik er mee aan de slag!
Ik wil ook zon plaat maken, maar hoeveel gelatine poeder moet je dan gebruiken?
Hallo Trompke,
Ik kwam toevallig via pinterest op deze pagina van jouw blog. Ik ben heel benieuwd hoe het met je gelatineplaat afgelopen is. Is hij op deze manier inderdaad veel langer houdbaar dan met alleen water? Die kan ik in de koelkast 2 weken goed houden.
Hartelijke groet,
Joke Hardenbol
Ik heb 3 weken geleden de plaat opnieuw gesmolten en weer opnieuw gegoten. Hij werd wat zacht door de warmte en er kwam hier en daar een vlekje en wat zachte plekjes. Ik bewaarde de plaat buiten de koelkast, maar nu met die warmte heb ik m in de koelkast staan.
Dan is ie inderdaad lang meegegaan. Dank je wel voor het recept. Pasgeleden zag ik bij iemand ook een recept, maar dat bleek niet te werken. De plaat ging al snel kapot. Ik ga dit eens proberen.
Groet,
Joke
Op zoek naar een alternatief voor de gelli plate en waar kom ik terecht? Hier:-)
Groetjes Marja (je achter-achter-achternicht)
Hallo Marja :-) ook nog steeds creatief bezig? Leuk!
Gelli plate is met jouw recept goed gelukt. Voorlopig kan ik weer een tijdje creatief los gaan. Leuke dingen kan je daarmee zeg.
Een reactie posten